Amerikai almás pite


 
Hozzávalók (26 cm):
1 adag amerikai pite tészta

Töltelék és szirup:
5-6 db alma
1 tk fahéj
1/2 tk szegfűszeg
100 g vaj
150 g barna cukor
2 ek étkezési keményítő

A lisztet keverjük össze a cukorral és a sóval, majd gyors mozdulatokkal morzsoljuk el a hideg vajjal úgy, hogy a vaj apró darabokban maradjon benne. Adjunk hozzá annyi jeges vizet, hogy a tészta összeálljon. Átlátszó fóliába csomagoljuk be és tegyük a hűtőbe 1 órára.
A sziruphoz olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a cukrot, a kevés vízben elkevert keményítőt és a fűszereket. Sűrítsük be, majd öntsük rá az előkészített (megpucolt, vékonyra szeletelt) almákra a szirupot.
A pitetésztával béleljük ki a formát, öntsük bele a szirupos almát, majd fedjük be a másik tésztakoronggal vagy készítsünk dekoratív csíkokat a pite tetejére.
180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készül el.

Tejberizs


Hozzávalók:
1 bögre arborio rizs (200 g)
1 bögre viz
3 bögre tej
100 g cukor

A rizst egy bögre vízzel kezdjük el főzni. Ha a vizet nagyjából beszívta, öntsük rá a tejet és takarék lángon időnként megkeverve főzzük puhára (25-30 perc). A cukrot csak a végén adjuk hozzá.

Mac & cheese


Hozzávalók:
250 g makaroni
1 adag besamel
250 g scamorza affumicata
só, bors, szerecsendió

A besamel mártáshoz adjuk hozzá a füstölt sajtot és a fűszereket. Addig kevergessük, amíg teljesen elolvad. A kifőtt tésztát öntsük le a sajt-szósszal.