OMLÓS PITE TÉSZTA
(PASTA FROLLA)
Hozzávalók:
400 gramm liszt
250 gramm vaj
180 gramm cukor
4 tojássárga
csipet só
4 tojássárga
csipet só
vanília / citromhéj
A cukrot morzsoljuk el a hideg (!) vajjal. Adjuk hozzá a tojássárgákat, végül pedig a lisztet. Miután összegyúrtuk 1-2 órán
át fóliába
csomagolva pihentessük a hűtőben, de akár egész éjszakára is maradhat.
Felhasználás előtt 1-2 percig gyúrjuk át a tésztát, majd nyújtsuk ki és
helyezzük a piteformába.
Vakon sütés: 170-175 fokon 25 perc
Töltelékkel sütés: 180 fokon 30-45 perc
Kakaós: 40 g kakaóport adni hozzá (ezt a liszt mennyiségből vegyük el)
Hűtőben 3-4 napig, mélyhűtőben 2 hónapig áll el.
24 cm-es formához (csak alulra):
300 g liszt
185 g vaj
130 g cukor
3 tojássárga
ALAP PITE TÉSZTA
Hozzávalók:
500 gramm liszt
250 gramm vaj
100 gramm porcukor
2 tojás
csipet só
2 tojás
csipet só
vanília / citromhéj
A cukrot és a lisztet keverjük össze, majd morzsoljuk el a hideg (!) vajjal. Adjuk hozzá a tojásokat. Miután összegyúrtuk 1-2 órán
át fóliába
csomagolva pihentessük a hűtőben, de akár egész éjszakára is maradhat.
Felhasználás előtt 1-2 percig gyúrjuk át a tésztát, majd nyújtsuk ki és
helyezzük a piteformába.
Recept: Jamie Oliver
AMERIKAI PITE TÉSZTA
Hozzávalók:
400 gramm liszt
2 ek cukor
1/2 tk só
250 g hideg vaj
6-8 ek jeges víz
2 ek cukor
1/2 tk só
250 g hideg vaj
6-8 ek jeges víz
A lisztet keverjük össze a cukorral és a sóval, majd gyors mozdulatokkal
morzsoljuk el a hideg vajjal úgy, hogy a vaj apró (borsónyi) darabokban
maradjon benne. Adjunk hozzá annyi jeges vizet, hogy a tészta
összeálljon. Átlátszó fóliába csomagoljuk be és tegyük a hűtőbe 1
órára.
Megjegyzés: Ez az adag elég egy 26 cm-es piteformához, alulra és felülre.