Pite tészta

 

OMLÓS PITE TÉSZTA 

(PASTA FROLLA)

 Hozzávalók:
 400 gramm liszt
250 gramm vaj
180 gramm cukor
4 tojássárga
csipet só
vanília / citromhéj

A cukrot morzsoljuk el a hideg (!) vajjal. Adjuk hozzá a tojássárgákat, végül pedig a lisztet. Miután összegyúrtuk 1-2 órán át fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben, de akár egész éjszakára is maradhat. Felhasználás előtt 1-2 percig gyúrjuk át a tésztát, majd nyújtsuk ki és helyezzük a piteformába.
 
Vakon sütés: 170-175 fokon 25 perc
Töltelékkel sütés: 180 fokon 30-45 perc 
Kakaós: 40 g kakaóport adni hozzá (ezt a liszt mennyiségből vegyük el)
Hűtőben 3-4 napig, mélyhűtőben 2 hónapig áll el. 
 
24 cm-es formához (csak alulra):
300 g liszt
185 g vaj
130 g cukor
3 tojássárga
 
Recept: Lucake

 

 

ALAP PITE TÉSZTA

 Hozzávalók:

 500 gramm liszt
250 gramm vaj
100 gramm porcukor
2 tojás
csipet só
vanília / citromhéj

A cukrot és a lisztet keverjük össze, majd morzsoljuk el a hideg (!) vajjal. Adjuk hozzá a tojásokat. Miután összegyúrtuk 1-2 órán át fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben, de akár egész éjszakára is maradhat. Felhasználás előtt 1-2 percig gyúrjuk át a tésztát, majd nyújtsuk ki és helyezzük a piteformába.
 
Recept: Jamie Oliver
 



 
 AMERIKAI PITE TÉSZTA
Hozzávalók:
 400 gramm liszt
 2 ek cukor
1/2 tk só
250 g hideg vaj
6-8 ek jeges víz

A lisztet keverjük össze a cukorral és a sóval, majd gyors mozdulatokkal morzsoljuk el a hideg vajjal úgy, hogy a vaj apró (borsónyi) darabokban maradjon benne. Adjunk hozzá annyi jeges vizet, hogy a tészta összeálljon. Átlátszó fóliába csomagoljuk be és tegyük a hűtőbe 1 órára.
 
Megjegyzés: Ez az adag elég egy 26 cm-es piteformához, alulra és felülre.