Hozzávalók (5 db):
ELŐZŐ NAP ESTE:
POOLISH
500 g liszt*
ELŐZŐ NAP ESTE:
POOLISH
500 g liszt*
(W300-320, protein:13-14%)
500 g víz
3 g friss élesztő
Összekeverni és kb. 12 órán át szobahőmérsékleten (20 fok) hagyni.
Összekeverni és kb. 12 órán át szobahőmérsékleten (20 fok) hagyni.
Nyáron 2 g is elég lehet, ha melegebb van.
MÁSNAP REGGEL:
IMPASTO
270 g liszt
MÁSNAP REGGEL:
IMPASTO
270 g liszt
(W220-240, protein:11-12%)
80 g semola rimacinata
25 g só
25 g olaj
A
maradék lisztet és semolát szitáljuk hozzá apránként a poolish-hoz, és
kezdjük el dagasztani alacsony fokozaton, közben adjuk hozzá a sót és
végül az olajat is. Kb. 10-15 perc alatt sima, elasztikus tésztát kell,
hogy kapjunk. Hagyjuk lefedve kb. 30 percet, majd osszuk a tésztát 260
g-os bucikra. Légmentesen lezárt dobozba tegyük a hűtőbe sütésig. A
hűtőben maximum 24 órát maradhat! Sütés előtt 2 órával
szobahőmérsékletre tenni.
HA EBÉDRE SZERETNÉNK:
Reggel: poolish
Reggel: poolish
Este: impasto és bucizás (utána hűtő)
Másnap délben lehet sütni.
Adriano:
http://profumodilievito.blogspot.com/2007/09/la-pizza-al-piatto-con-metodo-poolish.html
Più
che una ricetta è un metodo per ottenere in casa la pizza tonda al
piatto tipica da pizzeria. La ricetta in questione, poi, dà come
risultato una pizza dal cornicione leggermente croccante e dal gradevole
profumo di pane appena sfornato.
Farina per poolish: Caputo Manitoba Oro