La pizza (tipo napoletana)

Hozzávalók (5 db):
500 g víz
800 g liszt*
1,5 g friss élesztő (= 1/4 tk)
25 g só
25 g olaj

Hozzávalók (3 db):
300 g víz
480 g liszt*
1 g friss élesztő
15 g só
15 g olaj

1. A vízben az élesztőt feloldani, majd hozzáadni a lisztet apránként, amikor már sűrű palacsintatészta állagú hozzáadni a sót és végül a maradék lisztet. Ha már kezd összeállni a tészta akkor kiborítani a tálból és gyúródeszkán kézzel tovább gyúrni. Elasztikus de kicsit ragadós lesz a tészta.

2. Egy tállal lefedve 20 percet pihentetni. Utána ismét átgyúrni, "hajtogatni" párszor és ismét pihentetni, amíg összeáll és egyre feszesebb lesz.

3. Vékonyan kiolajozott tálba helyezni és 2 órán át szobahőmérsékleten pihentetni.

4. Darabolni (260 g/db), bucizni és további 6-8 órán át szobahőn hagyni, utána lehet sütni.

Fontos: 20-25 fokos legyen a szobahőmérséklet!

*FARINA MEDIA FORZA W 200-260 (11-12,5 % protein) legyen a liszt! (Pl: Caputo blu)

Tesztelve: 700 g nagyi 00 pizzaliszt (11 %) + 100 g manitoba (15%) = OK