Kakaós csiga (hajtogatott vajastészta)


Hozzávalók:
Vajalap:
250 g vaj
100 g liszt
Tészta:
400 g liszt
1 db tojás
25 g friss élesztő
50 g cukor
250 ml tej
csipet só
Töltelék:
 100 g kakaópor
300 g kristálycukor
olvasztott vaj

Vajalap:
A liszttel morzsoljuk el a vajat, formázzunk belőle téglalapot és tegyük a hűtőbe/mélyhűtőbe kb. 20 gramm kivételével, amit majd a tésztához adunk.
Tészta:
A többi hozzávalóból dagasszuk simára a tésztát. Felgömbölyítve, konyharuhával letakarva pihentessük 20-30 percet. Utána lisztezett felületen nyújtsuk ki négylevelű lóhere formára, a közepére helyezzük a hideg vajat, az óramutató járásával megegyező irányban hajtsuk rá a tészta füleit és nyújtsuk téglalap alakúra.
Ezután lehet hajtogatni (a kép alapján): 
Először szimplán (bal oldalt a középső harmadra, jobb oldalt a középső harmadra) utána nyújtsuk ki, majd 90 fokot elfordítva duplán hajtogassuk (jobbról és balról is középre, majd csukjuk össze, mint egy könyvet).
Hűtőben pihentessük 30 percet és ismét hajtogassuk szimpla hajtással, majd 30 percet pihentessük, végül 1 cm vastagra nyújtsuk ki.
Töltelék:
A kinyújtott tésztát olvasztott vajjal kenjük meg és szórjuk meg a cukros-kakaóval, a tetejére is tegyünk az olvasztott vajból. Tekerjük fel a betöltött tésztát és a felületét kicsit lisztezzük meg, hogy könnyebb legyen szeletelni. Sütőpapírral borított sütőlapon kb. 30 percet kelesszük, majd tegyük gőzös sütőbe. 
200 fokon kb. 15-20 perc alatt lesz kész.

Megjegyzés: 
A felszeletelt tésztát egy éjszakára hűtőbe is lehet tenni, ilyenkor másnap reggel hideg sütőben kezdjük a sütést 180 fokra állítva. A sütési idő kb. 30 perc.