Rizottó

 

Hozzávalók:

200 g rizottó rizs

vöröshagyma, fokhagyma

sárgarépa, zeller

cukkini, gomba, zöldborsó

1 l alaplé

só, őrölt fekete bors

1 dl tejszín

2 ek parmezán

vaj

0,5 dl fehérbor

 

Lábasban olívaolajon pirítsuk meg a finomra vágott vöröshagymát és sózzuk. Az 1x1 cm-es kockára vágott zöldségek puhulási sorrendben kerülnek bele: zeller, fehérrépa, sárgarépa. Minden zöldség után sózzunk. Utána mehet bele a rizs, amit fehéredésig pirítsunk. Adjunk hozzá kevés olajat és sózzuk. Utána mehet bele a gomba, cukkini, zöldborsó és végül a fokhagyma, bors. Öntsük fel kevés fehérborral* és az alaplével. Az alaplevet mindig apránként adagoljuk hozzá. Kb. 20 perc alatt puhára pároljuk a rizst, folyamatos kevergetés mellett. Ha a rizs puha, adjuk hozzá a tejszínt és a parmezánt. A legvégén montírozzuk: vaj darabot tegyünk bele, hogy ne bőrösödjön a teteje.

 

*A fehérbor citromlével is helyettesíthető