Hozzávalók:
3 db tojás kettéválasztva
60 g liszt átszitálva
60 g kristálycukor
10 g vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja (tojássárgájába reszelni)
A tojás fehérjét félig felverjük, ekkor hozzáadhatjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd nem túl kemény habbá verjük. (Karvaly csőréhez hasonlítson a hab a habverő végén)
A tojás sárgáját egy kevés fehérje habbal simára keverjük, majd a fehérjével pár mozdulattal márványosra keverjük egy hablapát (spatula) segítségével. Végül beleforgatjuk az átszitált lisztet, a lehető legkevesebb mozdulattal (addig, amíg a liszt el nem tűnik). A piskótát tegyük sütőpapírra, hajlított kenőkéssel kenjük el. Belülről kifelé haladjunk, mindenhol egyforma vastag legyen. Sokáig ne kenegessük, mert a mozgatástól összeesik a hab. 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
Ha megsült a tetejét kevés liszttel szórjuk meg és egy másik papírt tegyünk a tetejére, fordítsuk át és várjunk kb. 5 percet, amíg kicsit kihűl. Ekkor a papírt szedjük le róla, söpörjük le a lisztet, fordítsuk meg és a másik oldaláról is szedjük le a papírt. A ragacsos oldal legyen az asztalon és a tiszta oldalán legyen a piskóta, így kezdjük el tölteni.
Felforralt baracklekvárral töltjük. (Azért kell felforralni, mert így a benne levő pektinek újra beindulnak és jobban ragad majd.)