Kakaós csiga
Hozzávalók (16 db):
250 ml tej
60 g cukor
25 g élesztő
500 g liszt
csipet só
1 egész tojás
1 tojássárga
80 g olvasztott vaj
Töltelék:
70 g olvasztott vaj
50 g kakaópor
200 g cukor
Tetejére:
100 ml tej
1 tasak vaníliás cukor
Kevés langyos tejhez adjunk hozzá 1 tk cukrot és futtassuk fel benne az
élesztőt. A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral. A közepébe
készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztős tejet, a
tojás, a tojássárgát és a maradék langyos tejet. A tésztát kezdjük el dagasztani és amikor már
szépen összeáll, a felülete sima, akkor dolgozzuk csak bele a vajat több
részletben.Folytassuk a dagasztást, amíg a tészta már nem ragad sem a kezünkhöz,
sem a tálhoz. A bedagasztott tésztából formázzunk cipót és letakarva 45 percig hagyjuk szobahőmérsékleten
duplájára kelni. A megkelt tésztát borítsuk
gyúródeszkára és nyújtsunk belőle téglalapot, (3 mm vastag, 30x60 cm)Kenjük meg az olvasztott vajjal, szórjuk meg a cukros-kakaóval (a vajat, cukrot és kakaóport össze is lehet keverni és úgy megkenni a tésztát).A tésztát tekerjük fel, mint a bejglit a vágjunk belőle kb, 2 cm széles szeleteket. Helyezzük sütőpapírral borított sütőlemezre, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk 30 percet kelni. 180 fokra előmelegített
sütőben kb.20 percet süssük, utána locsoljuk meg a vaníliás cukros tejjes és dugjuk vissza a sütőbe még 5 percre.