Kakaós csiga

 

Hozzávalók (16 db):

250 ml tej

60 g cukor

25 g élesztő

500 g liszt

csipet só

1 egész tojás

1 tojássárga

80 g olvasztott vaj

 

Töltelék:

70 g olvasztott vaj

 50 g kakaópor

200 g cukor

 

Tetejére:

100 ml tej

1 tasak vaníliás cukor

 

 

  • Kevés langyos tejhez adjunk hozzá 1 tk cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. 
  • A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral. A közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztős tejet, a tojás, a tojássárgát és a maradék langyos tejet. A tésztát kezdjük el dagasztani és amikor már szépen összeáll, a felülete sima, akkor dolgozzuk csak bele a vajat több részletben.
  • Folytassuk a dagasztást, amíg a tészta már nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. A bedagasztott tésztából formázzunk cipót és letakarva 45 percig hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni. 
  • A megkelt tésztát borítsuk gyúródeszkára és nyújtsunk belőle téglalapot, (3 mm vastag, 30x60 cm)
  • Kenjük meg az olvasztott vajjal, szórjuk meg a cukros-kakaóval (a vajat, cukrot és kakaóport össze is lehet keverni és úgy megkenni a tésztát).
  • A tésztát tekerjük fel, mint a bejglit a vágjunk belőle kb, 2 cm széles szeleteket.
  •  Helyezzük sütőpapírral borított sütőlemezre, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk 30 percet kelni. 
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb.20 percet süssük, utána locsoljuk meg a vaníliás cukros tejjes és dugjuk vissza a sütőbe még 5 percre