Hozzávalók:
500 g liszt
250 ml langyos tej
25 g friss élesztő
50 g cukor
50 g puha vaj
csipet só
1 tk mézeskalács fűszer
1 tk fahéj
fél tk szegfűszeg
1 tojás
1 narancs reszelt héja
200 g kandírozott gyümölcs (narancs, citrom)
A lekenéshez:
1 tojássárga + 1 ek tej
A kereszthez:
40 g liszt
50 ml víz
50 ml langyos tejbe tegyünk bele 1 tk cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, futtassuk fel. Egy tálba keverjük el a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, só, fűszerek, narancs
héja). Adjuk hozzá a felfuttatott
élesztőt, a maradék langyos tejet, a tojást. Pár percig dagasszuk, majd végül adjuk hozzá a vajat és dagasszuk még tovább kb. 10 percig. Az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket a legvégén dagasszuk bele a tésztába.
Kelesszük a kidagasztott tésztát 1 órán keresztül. Utána osszuk 12 részre, formázzunk belőle gombócokat és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kelesszük 30 percig.
A tetejét kenjük le a tojássárgás tejjel, majd habzsák segítségével rajzoljunk kereszteket a zsömlék tetejére a csomómentesre kevert liszt és víz keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt
készül el.