Hot cross bun

 

Hozzávalók:

500 g liszt

250 ml langyos tej

25 g friss élesztő

50 g cukor

50 g puha vaj

csipet só

1 tk mézeskalács fűszer

1 tk fahéj

fél tk szegfűszeg

1 tojás

1 narancs reszelt héja

200 g kandírozott gyümölcs (narancs, citrom)

A lekenéshez:

1 tojássárga + 1 ek tej

A kereszthez:

40 g liszt

50 ml víz

 

50 ml langyos tejbe tegyünk bele 1 tk cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, futtassuk fel. Egy tálba keverjük el a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, só, fűszerek, narancs héja). Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, a tojást. Pár percig dagasszuk, majd végül adjuk hozzá a vajat és dagasszuk még tovább kb. 10 percig. Az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket a legvégén dagasszuk bele a tésztába.

Kelesszük a kidagasztott tésztát 1 órán keresztül. Utána osszuk 12 részre, formázzunk belőle gombócokat és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kelesszük 30 percig. 

A tetejét kenjük le a tojássárgás tejjel, majd habzsák segítségével  rajzoljunk kereszteket a zsömlék tetejére a csomómentesre kevert liszt és víz keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készül el.