Hozzávalók (25 db):
500 g liszt
300 ml tej
25 g friss élesztő
2 ek cukor
2 tojássárga
50 g vaj
csipet só
Máz:
150 g porcukor
3 ek erdei gyümölcslé
- A langyos tejhez adjunk hozzá 1 teáskanál cukrot, és futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral. A közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztős tejet és a tojássárgákat.
- A tésztát kezdjük el dagasztani, amikor kezd összeállni, apránként adjuk hozzá az olvasztott vajat. Akkor jó, amikor a tészta nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva 60 percig hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni.
- A megkelt tésztát
borítsuk
gyúródeszkára és lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagra. Lisztbe mártott
fánkszaggatóval szúrjuk ki a fánkokat a tésztából, takarjuk le
konyharuhával és 20-30 percig hagyjuk kelni.
- A
megkelt fánkokat forró (160-170 fokos) olajban süssük ki.
- Ha sütőben sütjük: sütés előtt kenjük meg
a tetejét kevés olvasztott vajjal és 180 fokra előmelegített
sütőben süssük 20 percet, majd mártsuk bele a cukros mázba és díszítsük a fánkokat.