Amerikai fánk


Hozzávalók (25 db):

500 g liszt

300 ml tej

25 g friss élesztő

2 ek cukor

2 tojássárga

50 g vaj

csipet só

Máz:

150 g porcukor

3 ek erdei gyümölcslé

 

  • A langyos tejhez adjunk hozzá 1 teáskanál cukrot, és futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral. A közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztős tejet és a tojássárgákat. 
  • A tésztát kezdjük el dagasztani, amikor kezd összeállni, apránként adjuk hozzá az olvasztott vajat. Akkor jó, amikor a tészta nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva 60 percig hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni. 
  • A megkelt tésztát borítsuk gyúródeszkára és lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagra. Lisztbe mártott fánkszaggatóval szúrjuk ki a fánkokat a tésztából, takarjuk le konyharuhával és 20-30 percig hagyjuk kelni.
  • A megkelt fánkokat forró (160-170 fokos) olajban süssük ki.
  • Ha sütőben sütjük: sütés előtt kenjük meg a tetejét kevés olvasztott vajjal és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percet, majd mártsuk bele a cukros mázba és díszítsük a fánkokat.