Almás pite


 

 Hozzávalók (20x30 cm):

400 g liszt

200 g vaj

2 tk sütőpor

100 porcukor

1 tojássárga

2 ek tejföl

Töltelék:

2,5 kg alma

2 tk fahéj

1/2 tk szegfűszeg

100 g cukor

2 ek keményítő

Tetejére:

1 tojás 


Töltelék:

Az almát hámozzuk meg és a nagylyukú reszelőn reszeljük le. Tegyük félre amíg elkészítjük a pite tésztát. Utána facsarjuk ki az almát és keverjük össze a cukorral, fűszerekkel és a keményítővel.

Pite tészta:

A sütőporral elkevert lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgát és a tejfölt. Az összegyúrt pite tésztát pihentessük 30 percet a hűtőben. Pihentetés után osszuk két részre és nyújtsuk ki a sütőforma méretének megfelelően. Kekszmorzsával meg lehet szórni az alsó lapot, hogy ne áztassa el az alma a tésztát. Az almás tölteléket halmozzuk a pite tésztára, majd borítsuk be a tészta másik felével. Kenjük le egy egész tojással és villával szurkáljuk meg a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készül el.