Hozzávalók (20x30 cm):
400 g liszt
200 g vaj
2 tk sütőpor
100 porcukor
1 tojássárga
2 ek tejföl
Töltelék:
2,5 kg alma
2 tk fahéj
1/2 tk szegfűszeg
100 g cukor
2 ek keményítő
Tetejére:
1 tojás
Töltelék:
Pite tészta:
A sütőporral elkevert lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojássárgát és a tejfölt. Az összegyúrt pite tésztát pihentessük 30 percet a hűtőben. Pihentetés után osszuk két részre és nyújtsuk ki a sütőforma méretének megfelelően. Kekszmorzsával meg lehet szórni az alsó lapot, hogy ne áztassa el az alma a tésztát. Az almás tölteléket halmozzuk a pite tésztára, majd borítsuk be a tészta másik felével. Kenjük le egy egész tojással és villával szurkáljuk meg a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készül el.