Molnárka


Hozzávalók:
600 g liszt
1 tk só
3 ek cukor
1 tojás
150 ml joghurt
150 ml langyos tej
30 g friss élesztő
80 g puha vaj
Tetejére:
1 tojás

  • Egy tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a joghurtot és a tejet, végül rámorzsoljuk az élesztőt. A tésztát dagasztani kezdjük, amikor már nagyjából összeállt a vajat csak akkor adjuk hozzá.
  • A tésztát dagasszuk 10-15 percig, amíg szép sima lesz a felülete. Akkor jó, amikor a tészta nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva 30-35 percig hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni. 
  • A megkelt tésztát borítsuk gyúródeszkára és osszuk 12 egyforma részre. A darabokat egyesével gömbölyítsük: formázzunk kis cipókat és letakarva pihentessük 15 percet. 
  • A pihentetett cipókból formázzuk meg a molnárkákat (hosszúkás zsemle, kenjük meg őket felvert tojással, majd hagyjuk kelni 30 percet. Közvetlenül sütés előtt is kenjük le.
  • 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készül el. 
  
Recept: Limara