Pita


Hozzávalók:
500 g liszt
300 ml langyos víz
1 tk cukor
25 g friss élesztő
2 tk só
2 ek olaj

  • Egy tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a langyos cukros vízzel elkevert élesztőt és az olajat.
  • A tésztát dagasszuk 10-15 percig, amíg szép sima lesz a felülete. Akkor jó, amikor a tészta nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva 30-35 percig hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni.
  • A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és 8 egyforma részre osszuk. Gömbölyítjük  és konyharuhával letakarva 10-15 percet pihentetjük.
  • Utána mindegyiket kb. 3 mm vastagságú körlappá nyújtjuk. Mindig egy irányba (magunktól elfelé, a tésztát forgatva az óramutató járásával megegyezően).
  • Letakarva pihentessük őket ismét 10-15 percet.
  • A tésztakorongokat a sütő rácsára helyezve süssük: 220 fokra előmelegített sütőben pár percig (miután felfúvódtak utána még 1-2 perc)

Recept: Limara