Bukta


Hozzávalók (12 db):
600 g liszt
25 g friss élesztő
300 ml langyos tej
3 ek cukor
csipet só
1 tojás
2 tojássárga
60 g puha vaj
Töltelék:
házi szilvalekvár
Tetejére:
1 tojás

  • A langyos tejhez adjunk hozzá 1 tk cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral. A közepébe készítsünk mélyedést, adjuk hozzá az élesztős tejet, a tojást és a tojássárgát. Ha már nagyjából összeállt a tészta a vajat akkor adjuk csak hozzá.
  • A tésztát dagasszuk 10-15 percig, amíg szép sima lesz a felülete. Akkor jó, amikor a tészta nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva 45 percig hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni. 
  • A megkelt tésztát borítsuk gyúródeszkára, nyújtsuk ki ujjnyi vastag 30x60 cm-es téglalapra. Hosszában felezzük el, majd mindkét részt osszuk 6-6 db-ra
  • Mindegyik négyzet közepére tegyünk egy kanál lekvárt, tekerjük fel, majd konyharuhával letakarva 30 percet kelesszük.
  • A megkelt buktákat kenjük meg egy felvert tojással.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készül el.

Recept: Limara