Fahéjas rúd vaníliakrémmel


Hozzávalók (12 db):
600 g liszt
300 ml tej
30 g friss élesztő
1 tojás
2 tojás sárgája
0,5 tk só
3 ek cukor
60 g vaj
Vaníliakrém:
300 ml tej
200 ml tejszín
100 g cukor
4 tojás sárgája
2 ek étkezési keményítő
1 rúd vanília
Tetejére:
50 g olvasztott vaj
80 g barna cukor
2 tk őrölt fahéj

  • Vaníliakrém: A tejet és a tejszínt a vanília kikapart magjaival melegítsük fel. A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral majd csomómentesre az étkezési keményítővel. A meleg tejet öntsük lassan a tojásos keverékhez folyamatosan kevergetve, majd az egészet öntsük vissza a lábosba és lassú tűzön sűrítsük be.
  • Tészta: A langyos tejhez adjunk hozzá 1 tk cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral. A közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele a maradék langyos tejet, az élesztős tejet, a tojást és a tojássárgákat. 
  • A tésztát dagasszuk 10-15 percig, amíg szép sima lesz a felülete. Akkor jó, amikor a tészta nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva 45 percig hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni.
  • A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre és osszuk 12 egyenlő részre. A darabokat egyesével gömbölyítsük: formázzunk kis cipókat és letakarva pihentessük 10 percet.
  • Ezután a cipókat nyújtsuk ovális formára. A tésztalap felső harmadára vágjunk ujjnyi vastag csíkokat úgy, hogy a tészta széle egyben maradjon. A tészta közepébe tegyünk 1 evőkanál vaníliakrémet, hajtsuk rá az alsó harmadot, a szélét nyomkodjuk le és tekerjük fel, mint a bejglit.
  • A megformázott tésztát helyezzük sütőpapírral borított sütőlemezre. Konyharuhával letakarva hagyjuk kelni 30 percig.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük aranyszínűre.
  • Még forrón kenjük meg olvasztott vajjal és hempergessük meg a fahéjas cukorban. 


 Recept: Limara