Túrós batyu

  
Hozzávalók:
500 g liszt
250 ml tej
20 g friss élesztő
50 g vaj
60 g cukor
0,5 tk só
1 tojás
1 tojássárga
Töltelék:
500 g túró
2 ek keményítő
100 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
100 g mazsola
1 tojás
Tetejére:
1 tojás

  • A langyos tejhez adjunk hozzá 1 tk cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral. A közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztős tejet, a tojást és a tojássárgát. A tésztát kezdjük el dagasztani és amikor már szépen összeáll, a felülete sima, akkor dolgozzuk csak bele a vajat több részletben.
  • Folytassuk a dagasztást, amíg a tészta már nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. A bedagasztott tésztából formázzunk cipót és letakarva 45 percig hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni. 
  • A megkelt tésztát borítsuk gyúródeszkára és nyújtsunk belőle téglalapot, amit osszunk 10x10 cm-es négyzetekre.
  • Minden négyzet közepébe tegyünk 1-1 evőkanál túrókrémet, majd a négyzetek sarkait fogjuk össze.
  • A túrós batyukat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, konyharuhával takarjuk le és pihentessük 20 percet. Mielőtt betesszük a sütőbe kenjük meg őket a felvert tojással.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készül el.