Sós kifli


Hozzávalók (8 db):
500 g liszt
25 g friss élesztő
2 tk só
200 ml víz
3 ek tejföl
50 g olvasztott vaj
Tetejére:
köménymag / nagy szemű só

  • Egy tálba szitáljuk a lisztet, keverjük össze a sóval. Adjuk hozzá a vizet, a tejfölt, az olvasztott vajat és az élesztőt.
  • A tésztát dagasszuk 10-15 percig, amíg szép sima lesz a felülete. Akkor jó, amikor a tészta nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva 40 percig hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni.
  • A megkelt tésztát borítsuk gyúródeszkára és osszuk 8 egyforma darabra. Gömbölyítsük, konyharuhával letakarva 10-15 percig pihentessük.
  • Pihentetés után formázzuk a kifliket, majd helyezzük sütőpapírral borított sütőlemezre és 25-30 percig hagyjuk kelni.
  • A megkelt kifliket permetezzük le kevés hideg vízzel és szórjuk meg nagy szemű sóval vagy köménymaggal.
  • 200 fokra előmelegített gőzös sütőben 20-25 perc alatt készül el.
 
Recept: Limara