Hozzávalók:
500 g liszt
25 g friss élesztő
250 ml langyos tej
80 g cukor
80 g vaj
1 tojás
1 csipet só
1 tk őrölt kardamom
Töltelék:
50 g puha vaj
50 g barna cukor
2 tk fahéj
Tetejére:
1 tojás
díszítőcukor
- A langyos tejhez adjunk hozzá 1 tk cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztet keverjük össze a sóval, cukorral és kardamommal. A közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztős tejet és a tojást. A vajat csak a végén adjuk hozzá, különben a tészta nehezen fog megkelni.
- A tésztát dagasszuk 10-15 percig, amíg szép sima lesz a felülete. Akkor jó, amikor a tészta nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva 40 percig hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni.
- A megkelt tésztát borítsuk gyúródeszkára és nyújtsuk 40x60 cm-es téglalapra.
- Kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg egyenletesen a fahéjjal elkevert barna cukorral. A hosszabb oldala felől tekerjük fel, mint a bejglit és vágjuk 2 cm széles szeletekre.
- Fektessük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire (vagy papírkapszliba) és konyharuhával lefedve hagyjuk kelni 30 percet.
- A megkelt péksüteményeket kenjük le felvert tojással és szórjuk meg díszítőcukorral.
- 220 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük aranysárgára.