500 g liszt
1 tk só
150 ml tej
150 ml víz
25 g cukor
25 g friss élesztő
40 g vaj
Tetejére:
napraforgómag
reszelt sajt
- A langyos tejhez adjunk hozzá a cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztet keverjük össze a sóval, a közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztős tejet, a vizet és amikor a tészta már összeállt adjuk hozzá az olvasztott vajat.
- A tésztát dagasszuk 10-15 percig, amíg szép sima lesz a felülete. Akkor jó, amikor a tészta nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva 30 percig hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni.
- A megkelt tésztát borítsuk gyúródeszkára, osszuk 8 egyenlő részre és sodorjunk belőle kb. 60 cm hosszú rudakat.
- Formázzunk perecet a rudakból és helyezzük őket sütőpapírral borított tepsire. Kelesszük 20 percig konyharuhával letakarva.
- Kenjük le tojással, szórjuk meg napraforgómaggal vagy reszelt sajttal.
- 220 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készül el.
Megjegyzés:
Kicsit sótlan, legközelebb vagy több sóval, vagy kevesebb cukorral kipróbálni.