Bécsi perec


Hozzávalók (8 db):
500 g liszt
1 tk só
150 ml tej
150 ml víz
25 g cukor
25 g friss élesztő
40 g vaj
Tetejére:
napraforgómag
reszelt sajt

  • A langyos tejhez adjunk hozzá a cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztet keverjük össze a sóval, a közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztős tejet, a vizet és amikor a tészta már összeállt adjuk hozzá az olvasztott vajat.
  • A tésztát dagasszuk 10-15 percig, amíg szép sima lesz a felülete. Akkor jó, amikor a tészta nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva 30 percig hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni. 
  • A megkelt tésztát borítsuk gyúródeszkára, osszuk 8 egyenlő részre és sodorjunk belőle kb. 60 cm hosszú rudakat. 
  • Formázzunk perecet a rudakból és helyezzük őket sütőpapírral borított tepsire. Kelesszük 20 percig konyharuhával letakarva.
  • Kenjük le tojással, szórjuk meg napraforgómaggal vagy reszelt sajttal.
  • 220 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készül el. 

Megjegyzés: 
Kicsit sótlan, legközelebb vagy több sóval, vagy kevesebb cukorral kipróbálni.