Spanakopita


Hozzávalók:

1 kg spenót

50 ml olívaolaj

1 hagyma, finomra aprítva

1 csokor újhagyma, vékonyra karikázva

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

1 csokor kapor, finomra aprítva

só, bors

3 gerezd fokhagyma, reszelve

1/2 tk oregánó

30 dkg fetasajt

3+1 tojás

1 citrom reszelt héja

2 csomag (2x300 g) készre nyújtott leveles tészta

 

Egy nagyobb lábasban a hagymákat sózzuk és dinszteljük puhára. Adjul hozzá a kaprot és a petrezselymet, majd pár perc utána a megtisztított spenótot (apránként adagokban) és pároljuk kb. 15 percig. Ha megpuhult tegyük szűrőbe, hogy lecsepegjen és nyomkodjuk ki a levét.

Keverjük össze a fokhagymával, mentával, oregánóval és a reszelt citromhéjjal. Morzsoljuk hozzá a feta sajtot és adjunk hozzá 3 tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Az egyik leveles tésztát terítsük magas falú tűzálló edénybe, majd egyenletesen halmozzuk rá a spenótos tölteléket. A másik leveles tésztával pedig borítsuk be és kenjük le a tetejét felvert tojással.

200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc 

  

Eredeti recept: Chili & Vanília (Mautner Zsófi)