Stollen

  

 

Hozzávalók: 

 200 g mazsola

100 g aszalt tőzegáfonya

50 g cukrozott citromhéj

50 g cukrozott narancshéj

100 g apróra vágott mandula

200 ml rum

400 g liszt

40 g élesztő

150 ml tej

200 g vaj

100 g cukor

1 tojás

1/2 tk fahéj

A tetejére:

80 g vaj, 80 g porcukor

 

Az aszalt gyümölcsöket áztassuk be a rumba egy éjszakára (de legalább pár órára). A langyos tejben morzsoljuk el az élesztőt, adjunk hozzá 1 tk cukrot és futtassuk fel. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, a tojást és végül a puha vajat. Dagasszuk simára, majd egy órán át kelesszük. Miután megkelt dolgozzuk bele az aszalt gyümölcsöket és az apróra vágott mandulát. A tésztát formázzuk, vagy helyezzük stollen sütőformába. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt sül meg. Stollen sütőforma esetén a formát távolítsuk el 40 perc után és anélkül süssük még 20 percet. Még melegen kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg bőségesen porcukorral.