Farsangi fánk


  

Hozzávalók:

250 ml langyos tej

4 ek cukor

30 g friss élesztő

500 g liszt

csipet só

5 tojássárga

50 ml rum

1 citrom reszelt héja

60 g olvasztott vaj

 

  • A langyos tejhez adjunk hozzá 1 teáskanál cukrot, 2 evőkanál lisztet és futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral. A közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele a maradék tejet, az élesztős tejet, a tojássárgákat, a citrom héját és a rumot. 
  • A tésztát kezdjük el dagasztani, amikor kezd összeállni, apránként adjuk hozzá a vajat. Akkor jó, amikor a tészta nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva 40-45 percig hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni. 
  • A megkelt tésztát borítsuk gyúródeszkára és lapítsuk ki ujjnyi vastagra. Lisztbe mártott fánkszaggatóval szúrjuk ki a fánkokat a tésztából, takarjuk le konyharuhával és 15-20 percig hagyjuk kelni.
  • A megkelt fánkok közepébe nyomjunk mélyedést az ujjunkkal és úgy tegyük őket a forró (170-180 fokos) olajba, hogy az a felük kerüljön lefelé, amelyik a deszkán felfelé volt. Mindkét oldalát kb.1,5 percig süssük.

Recept: Limara