Hozzávalók:
250 ml langyos tej
4 ek cukor
30 g friss élesztő
500 g liszt
csipet só
5 tojássárga
50 ml rum
1 citrom reszelt héja
60 g olvasztott vaj
- A langyos tejhez adjunk hozzá 1 teáskanál cukrot, 2 evőkanál lisztet és futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral. A közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele a maradék tejet, az élesztős tejet, a tojássárgákat, a citrom héját és a rumot.
- A tésztát kezdjük el dagasztani, amikor kezd összeállni, apránként adjuk hozzá a vajat. Akkor jó, amikor a tészta nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva 40-45 percig hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni.
- A megkelt tésztát borítsuk
gyúródeszkára és lapítsuk ki ujjnyi vastagra. Lisztbe mártott fánkszaggatóval szúrjuk ki a fánkokat a tésztából, takarjuk le konyharuhával és 15-20 percig hagyjuk kelni.
- A megkelt fánkok közepébe nyomjunk mélyedést az ujjunkkal és úgy tegyük őket a forró (170-180 fokos) olajba, hogy az a felük kerüljön lefelé, amelyik a deszkán felfelé volt. Mindkét oldalát kb.1,5 percig süssük.
Recept: Limara