Ökörszem


Hozzávalók:
500 g liszt
1 kk só
2 ek cukor
1 tojás
250 ml tej
25 g friss élesztő
50 g puha vaj
Túrótöltelék:
250 g túró
1 ek búzadara
3 ek porcukor
1/2 citrom reszelt héja
1 tojás
Máktöltelék:
150 g darált mák
4 ek cukor
1/2 citrom reszelt héja
50 g mazsola
1 alma finomra reszelve
200-250 g meggy
Tetejére:
1 tojás

  • Egy tálba szitáljuk a lisztet, keverjük össze a sóval és a cukorral. A közepébe készítsünk mélyedést és adjuk hozzá a tojást, a tejet végül morzsoljuk rá az élesztőt. Kezdjük el dagasztani és amikor a tészta már kezd összeállni csak akkor adjuk hozzá a vajat.
  • A tésztát dagasszuk 10-15 percig, amíg szép sima lesz a felülete. Akkor jó, amikor a tészta nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva 45 percig hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni. 
  • A megkelt tésztát borítsuk gyúródeszkára és osszuk 8 egyenlő részre. A darabokat egyesével gömbölyítsük: formázzunk kis cipókat és letakarva pihentessük 15 percet.
  • A pihentetett cipókat lapítsuk ki, 10-15 cm átmérőjű körökké, a közepére készítsünk mélyedést, ide tegyük majd a tölteléket.
  • A körben szabadon maradt tésztát, kenjük le felvert tojással.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készül el.  
 
 Recept: Limara