Hozzávalók (2 rúdhoz):
300 g liszt
120 g vaj
(vagy 80 g vaj + 40 g sertészsír)
(vagy 80 g vaj + 40 g sertészsír)
30 gramm porcukor
1 tojássárga
10 g friss élesztő
100 ml tej
0,5 citrom reszelt héja
csipet só
csipet só
A tetejére:
1 tojás sárgája
0,5 tojás fehérje
- A hideg tejhez adjuk hozzá az élesztőt, a porcukrot és keverjük el.
- A lisztet és egy csipet sót a hideg zsiradékkal morzsoljuk el, majd adjuk hozzá a tejes-cukros élesztőt, a tojássárgát, a reszelt citromhéjat. Gyúrjuk sima tésztává és fóliába csomagolva 30 percig pihentessük a hűtőben.
- Pihentetés után osszuk két részre a tésztát, és lisztmentes felületen nyújtsunk belőle 25x15 cm-es téglalapokat.
- Egyenletesen oszlassuk el rajta a tölteléket úgy, hogy a szélén hagyjunk 1 cm-t szabadon. Egy bejglire ugyanannyi tölteléket számoljunk, mint amekkora a tészta súlya (250-300 g).
- A rövidebb oldalon levő tésztát hajtsuk rá a töltelékre, majd a hosszabbik oldalnál kezdve tekerjük fel. A bejgliket helyezzük sütőpapírral borított sütőlapra.
- A tetejét kenjük meg tojássárgával és hűvös helyen pihentessük, amíg megszárad (30 perc).
- Ha megszáradt utána kenjük le tojásfehérjével is, és szobahőmérsékleten kelesszük 30 percet.
- A bejgli tetejét hústűvel szurkáljuk meg, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon.
- 160°C-ra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt sül meg.
Diós töltelék (2 rúdhoz):
200 g darált dió
150 g porcukor
100 ml tej
2 ek méz
1 citrom/narancs reszelt héja
50 g mazsola (3 ek rumba áztatva)
Mákos töltelék (2 rúdhoz):
200 g mák
150 g porcukor
100 ml tej
2 ek méz
1 citrom/narancs reszelt héja
50 g mazsola (3 ek rumba áztatva)
Gesztenyés töltelék (2 rúdhoz):
500 g cukrozott gesztenyemassza
50 ml tejszín
100 g áfonya
Pozsonyi kifli:
30 g tészta + 30 gramm töltelék
Gesztenyés töltelék (2 rúdhoz):
500 g cukrozott gesztenyemassza
50 ml tejszín
100 g áfonya
Pozsonyi kifli:
30 g tészta + 30 gramm töltelék