Zserbó


 

Hozzávalók:

500 g liszt

250 g vaj

2 tojássárga

60 g porcukor

60 g tejföl

10 g friss élesztő

50 ml tej

Töltelék:

250 g darált dió

150 g porcukor

1 csomag vaníliás cukor

400 g baracklekvár

Csokimáz:

5 ek víz

3 ek cukor

3 ek kakaó

50 g vaj


A lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, a porcukrot, a tejfölt és az élesztős tejet. A tésztát alaposan dolgozzuk ki majd hideg helyen pihentessük 1 órán át. Utána osszuk 4 részre a tésztát és nyújtsuk ki a tepsi méretére a lapokat: 20 x 30 cm. 

Az első lapot helyezzük a tepsibe, kenjük meg baracklekvárral és szórjuk meg a cukros darált dióval. Ezt folytassuk minden rétegnél. Ha a legfelső tészta lapot is ráhelyeztük akkor az egész tészta felületét szurkáljuk meg villával és pihentessük szobahőmérsékleten 30 percet. 175 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt sül meg.

Csokimáz:

A cukrot a vízzel forraljuk fel, forrástól számítva számoljunk 20 másodpercet, majd keverjük el benne a többi hozzávalót és egyenletesen simítsuk a kihűlt zserbó tetejére.