Hamburger zsemle


Hozzávalók (8 db):
600 g liszt
20 g friss élesztő
200 ml langyos tej
2 ek cukor
1 tk só
1 tojás
50 ml olaj
100 joghurt
Tetejére:
1 tojás
szezámmag

Egy tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a langyos tejben elkevert élesztőt, a tojást, az olajat és a tejfölt. Addig dagasszuk a tésztát amig a felülete szép sima nem lesz, és már nem ragad a kezünkhöz vagy a tálhoz. 45 percig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát 8 egyforma darabra osszuk. Gömbölyítsük és pihentessük 15 percet. Kenjük le tojással és ismét pihentessük 30-40 percet, amíg a duplájára nő. Majd sütés előtt ismét kenjük le a tojással és szórjuk meg szezámmaggal.
170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készül el.

Megjegyzés: Joghurt helyett tejföllel is jó, de akkor még egy kis tejet kell hozzáadni.
Recept: Limara