Hozzávalók:
500 g liszt
7 g száraz élesztő
300 ml tej
60 g (4 ek) cukor
50 g olvasztott vaj
50 g olvasztott vaj
1 tk só
- A lisztet keverjük össze a száraz élesztővel és a cukorral. Adjuk hozzá a langyos tejet és kezdjük el dagasztani. Ha nagyjábol kezd összeállni a tészta adjuk hozzá az olvasztott vajat és végül a sót.
- A tésztát dagasszuk 10-15 percig, amíg szép sima lesz a felülete. Akkor jó, amikor a tészta nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz. Letakarva hagyjuk szobahőmérsékleten duplájára kelni.
- A megkelt tésztát borítsuk gyúródeszkára, osszuk két részre, majd mindkét részt 15-15 darabra.
- A darabokat egyesével gömbölyítsük: formázzunk kis cipókat, kenjük meg a tetejüket tejjel és 30 percet konyharuhával lefedve kelesszük.
- 180 fokra előmelegitett sütőben 15 perc alatt lesz kész.
Megjegyzés:
Ebből az adagból 30 db 30 grammos kis zsemle készül el.1 db = 80 kcal