Mézeskalács



Hozzávalók:
500 g liszt
250 g méz
100 g porcukor
60 g margarin
1 tojás + 1 sárgája
2 tk szódabikarbóna (10 g)
2 tk mézeskalács fűszer
1 tk fahéj

A mézet a margarinnal melegítsük fel és tegyük félre. Egy nagy tálba keverjük össze és szitáljuk át a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket. Adjuk hozzá a tojásokat, a langyos margarinos-mézet és fakanállal jól dolgozzuk össze. A tészta lágy, ragacsos állagú lesz, de ez nem baj, mert a hűtőben a pihentetés alatt megkeményedik majd. A tésztát tegyük egy jól záródó edénybe, vagy csomagoljuk fóliába és pihentessük minimum egy éjszakát. Másnap, sütés előtt alaposan gyúrjuk át, enyhén fényes, sima tésztát kell, hogy kapjunk. Lisztezett felületen nyújtsuk ki 4-5 mm vastagságúra és szúrjunk ki belőle tetszőleges formákat. 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt sül meg. Formatartó mézeskalács esetén csak 1 kiskanál (5 gramm) szódabikarbónát tegyünk a tésztába!


Royal Icing (Cukormáz):
1 tojásfehérje
200-250 g porcukor (Sweet Family)
1 ek étkezési keményítő
1 tk citromlé

A díszítő mázhoz a tojásfehérjét és a citromlevet keverjük össze, majd fokozatosan adagolva adjuk hozzá az átszitált porcukrot és az étkezési keményítőt, amíg elérjük a kívánt sűrűséget. A kész mázat felhasználásig tartsuk nedves ruhával letakarva vagy légmentesen záró edénybe, mert gyorsan szárad. Ez a mennyiség kb. 10-15 db közepes nagyságú mézeskalácshoz elég.