Hozzávalók:
500 g liszt
250 g méz
100 g porcukor
60 g margarin
1 tojás + 1 sárgája
2 tk szódabikarbóna (10 g)
2 tk mézeskalács fűszer
1 tk fahéj
500 g liszt
250 g méz
100 g porcukor
60 g margarin
1 tojás + 1 sárgája
2 tk szódabikarbóna (10 g)
2 tk mézeskalács fűszer
1 tk fahéj
A
mézet a margarinnal melegítsük fel és tegyük félre. Egy nagy tálba
keverjük össze és szitáljuk át a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát
és a fűszereket. Adjuk hozzá a tojásokat, a langyos margarinos-mézet és
fakanállal jól dolgozzuk össze. A tészta lágy, ragacsos állagú lesz, de
ez nem baj, mert a hűtőben a pihentetés alatt megkeményedik majd. A
tésztát tegyük egy jól záródó edénybe, vagy csomagoljuk fóliába és
pihentessük minimum egy éjszakát. Másnap, sütés előtt alaposan gyúrjuk
át, enyhén fényes, sima tésztát kell, hogy kapjunk. Lisztezett felületen
nyújtsuk ki 4-5 mm vastagságúra és szúrjunk ki belőle tetszőleges
formákat. 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt sül meg.
Formatartó mézeskalács esetén csak 1 kiskanál (5 gramm) szódabikarbónát tegyünk a tésztába!
Royal Icing (Cukormáz):
1 tojásfehérje
200-250 g porcukor (Sweet Family)
1 ek étkezési keményítő
1 tk citromlé
200-250 g porcukor (Sweet Family)
1 ek étkezési keményítő
1 tk citromlé
A
díszítő mázhoz a tojásfehérjét és a citromlevet keverjük össze, majd
fokozatosan adagolva adjuk hozzá az átszitált porcukrot és az étkezési
keményítőt, amíg elérjük a kívánt sűrűséget. A kész mázat felhasználásig
tartsuk nedves ruhával letakarva vagy légmentesen záró edénybe, mert
gyorsan szárad. Ez a mennyiség kb. 10-15 db közepes nagyságú mézeskalácshoz
elég.