Risi e bisi


Hozzávalók:
1 bögre rizs (200 g)
750 ml húsleves alaplé
250 g zöldborsó
100 g pancetta
50 g parmezán
0,5 vöröshagyma

Kevés olívaolajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és a csíkokra vágott pancettát. Adjuk hozzá a rizst, és a húslevest apránként. Ha már a csak egy kevés leves maradt a vége felé a borsót akkor adjuk hozzá. A legvégén keverjük hozzá a parmezánt.

Epres tejberizs


Hozzávalok:
1 bögre arborio rizs (200 g)
1 bögre viz
3 bögre tej
100 g cukor
Eperszósz:
200 g eper
2 ek cukor
1 ek keményítő

A rizst egy bögre vízzel kezdjük el főzni. Ha a vizet nagyjából beszívta, öntsük rá a tejet és takarék lángon időnként megkeverve főzzük puhára (25-30 perc). A cukrot csak a végén adjuk hozzá.
Az eperszószhoz az epret vágjuk apróra és a cukorral kezdjük el főzni. A keményítőt 2 evőkanál hideg vízzel keverjük simára, öntsük az eperhez és pár percig főzzük tovább, amíg kicsit besűrűsödik.

Waldorf saláta


Hozzávalók:
2 db alma (granny smith)
2 db szárzeller
1 marék dió
római saláta
Öntet:
joghurt, mustár, citromlé, fehérbors, só

Az almákat hámozzuk meg, szedjük ki a magházat és vágjuk vékony csíkokra. A szárzellert is vágjuk csíkokra (vagy karikára) és keverjük össze az almával. Locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljon meg. A diót apróra törve szintén keverjük hozzá. A salátát forgassuk bele az öntetbe. Római saláta leveleken tálaljuk.

Epres limonádé



Hozzávalók:
200 g eper
6 db citrom
2 liter víz

Az epret pürésítsük, adjuk hozzá a citromlevet, és öntsük fel a vízzel. Édesítsük ízles szerint, behűtve fogyasszuk.

Palacsinta


Hozzávalók (10-12 db):
2 tojás
200 g liszt
200 ml tej
200 ml buborékos ásványvíz
2 ek olaj

A hozzávalókat habverővel keverjük csomómentesre és 1 órat pihentessük sütés előtt.

Crumble


Hozzávalók:
1 kg eper
2 ek cukor
2 ek keményítő
0,5 citrom leve
100 g liszt
100 g zabpehely
100 g barna cukor
100 g vaj

Az epret vágjuk félbe vagy negyedbe (mérettől függően) és tegyük egy tűzálló tálba. Szórjuk meg 2 evőkanál cukorral, 2 evőkanál keményítővel és locsoljuk meg a citromlével. Keverjük össze. A lisztet, a zabpelyhet és a cukrot morzsoljuk össze a hideg vajjal és szórjuk a tetejére az epernek. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készül el.

Almakompót


Hozzávalók:
5 db alma
1,5 l víz
5 db szegfűszeg
3 db fahéj
1 citrom
6 ek cukor

Az almákat hámozzuk meg, a magházat távolítsuk el és (mérettől függően) vágjuk negyedekbe, vagy hat részre. Öntsük fel a vízzel, tegyük bele a cukrot, a fűszereket, a citrom felének a levét, a citrom másik felét pedig karikára vágva. Addig főzzük, míg az alma majdnem puha nem lesz. Nem kell megvárni, míg teljesen megpuhul, mert a tűzről lehúzva úgyis még tovább puhul, mialatt saját levében kihűl.

Padlizsánkrém


Hozzávalók:
1 kg padlizsán (2-3 db)
2-3 fokhagyma gerezd
2 ek citromlé
0,5 tk só
1 ek olívaolaj
2 ek apróra vágott petrezselyem

A padlizsánt grillezzük vagy a gáztűzhelyen közvetlenül a lángba tartva perzseljük meg a héjat (ettől lesz finom füstös íze). Utána 20-30 percre tegyük sütőbe a padlizsánokat, hogy teljesen megpuhuljon. Ha kicsit kihűlt, a belsejét kanalazzuk egy tálba és keverjük össze a többi hozzávalóval. Az egész padlizsános masszát botmixerrel pürésítsük. Fogyasztás előtt pár órára tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Hűtőben tárolva több napig eltartható.

Zöldborsóleves


Hozzávalók:
1 liter húsleves alaplé
1-2 ek olaj
4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
0,5 tk pirospaprika
1 tk liszt
400 gramm zöldborsó
200 gramm virsli
petrezselyem
Csipetke:
1 db tojás
0,5 tk só
annyi liszt, amennyit felvesz

Az olajon a karikára vágott répákat pár percig pirítsuk. Szórjuk meg a pirospaprikával és a liszttel, keverjük össze és adjunk hozzá 1 liter húsleves alaplevet. Főzzük kb. 20 percig, utána adjuk hozzá a zöldborsót és a csipetkét. Főzzük kb. 5 percig. A végén adjuk hozzá a karikára vágott virslit és az apróra vágott petrezselymet.

Meggyleves



Hozzávalók:
1 üveg meggybefőtt
750 ml víz
250 ml meggylé
1 kis doboz tejföl
1-2 ek vaníliás pudingpor
5 ek cukor
5 db szegfűszeg
3 kis db fahéj
0,5 citrom

A vizet és a meggylevet forraljuk fel a cukorral, citromlével és a fűszerekkel. Adjuk hozzá a meggybefőttet. A pudingport keverjük simára a tejföllel és habarjuk be vele a levest. Pár percig forraljuk. Behűtve fogyasszuk.